Hoe alles begon: van oerflits tot nu is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met dr. dr. Gerard Jagers op Akkerhuis. Gerard Jagers op Akkerhuis ontwikkelde de zogenaamde operatortheorie. De fundamentele bouwstenen van alle levenloze materie én van alle levensvormen plaatst hij hierin op een hiërarchische ladder. In het boek is de vereenvoudigde vorm van deze ladder van deeltjes als uitgangspunt genomen.

De complete operatortheorie is een vernieuwende visie en bevat twee extra stappen, te weten bacteriële meercelligen en eukaryotische meercelligen met een neuraal netwerk. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op theoperatortheory.info.

Daarnaast hebben de volgende wetenschappers geholpen om het boek zo wetenschappelijk verantwoord mogelijk te maken:

Emeritus prof. dr. John Heise – astrofysicus
Dr. Eric W. A. Mulder – paleontoloog, conservator van natuurhistorisch museum Natura Docet Wonderryck Twente en gastdocent evolutionaire ontwikkelingsbiologie aan de University of Twente
Ir. Esther Quaedackers – docent en onderzoeker big history bij het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA

Natuurlijk blijft het boek een vereenvoudigde weergave van de ontwikkeling van alle materie en alle levensvormen. Hierdoor ontbreken bepaalde wetenschappelijke nuances en inzichten. Zo ontbreken in dit boek bijvoorbeeld de Archaea als apart domein van het leven. De Archaea zijn in dit boek stilzwijgend onderdeel van de familie Bacterie.